Hiszpański przysmak w polskim domu
Tradycyjnie w Polsce na Tłusty Czwartek smaży się pączki i faworki, inne kraje mają także swoje przysmaki w podobnym tonie. Jednym z nich jest Hiszpania – kto nie słyszał o wspaniałym churros, które podbiło resztę świata? Może wydawać się, że hiszpańskie pączki churros i ich przygotowanie jest trudne – przy pierwszej próbie może to być uzasadnione – jednak z nabraniem wprawy będzie można częstować się tymi podłużnymi smażonymi wyrobami z ogromną przyjemnością.
Przyjemność w każdym kęsie
Tym, co czyni churros tak dobrym, jest to, że z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, zaś w środku bardzo miękkie. Te „pręciki” to nie tylko smakołyk kuchni hiszpańskiej, ale również meksykańskiej, gdzie tradycyjnie po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym.
Jak można się tego spodziewać – widząc podobieństwo do naszych pączków – churros mają sporo kalorii, ale należy podchodzić do nich jak do deseru, nie zaś do prawdziwego posiłku. Takie hiszpańskie pączki churros dobry sposób na zaskoczenie gości przy niedzielnej kawie czy też wywołanie uśmiechu na twarzy dzieci.
Przygotowanie nie jest trudne, jednak należy zachować ostrożność podczas smażenia – gorący tłuszcz może oparzyć.
Składniki na około 30 sztuk:
– 250 ml wody
– 100 g masła
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 1 szklanka mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 litr oleju roślinnego
– cukier puder z cynamonem
Sos czekoladowy:
– 200 ml śmietanki 30% lub 36%
– 100 g czekolady deserowej
Wykonanie
Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut).
Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Sos czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu.