Proste przepisy na lukier – jak zrobić go z białka lub cukru?

Lukier powszechnie wykorzystywany jest do zdobienia wszelkich wypieków. Ze względu na swoją konsystencję i szybkość zastygania stanowi nie tylko smaczny dodatek do pączków, pierników i ciasteczek, ale również umożliwia aplikowanie różnych ozdób, które po zastygnięciu lukru utrzymują się na powierzchni słodkości. Jak zrobić lukier z białka lub cukru?

Lukier z cukru

Lukier z cukru jest zdecydowanie bardziej popularny. Do jego wykonania potrzebujemy cukier puder (lub dobrze utarty cukier ziarnisty np. w moździerzu lub specjalnym młynku). W niewielkim garnuszku należy rozgrzać odrobinę wody, a następnie powoli dodawać cukier ciągle mieszając drewnianą szpatułką do uzyskania właściwej konsystencji. Zamiast wody możemy wykorzystać sok z cytryny, by stworzyć pyszny, żółty lukier cytrynowy, a także barwniki spożywcze, które zabarwią masę na niemal dowolny kolor. Tak przygotowany lukier świetnie sprawdzi się do polewania dużych wypieków lub obtaczania ich w lukrze – np. pierników, ciast czy biszkoptów.

Jak zrobić lukier z białka?

Lukier z dodatkiem białek jaj kurzych nazywany jest lukrem królewskim. Jest zdecydowanie bardziej gęsty i zbity – świetnie sprawdza się do dekorowania pierników i ciast. Aby go przygotować należy zmiksować białka jajek (2szt) z 250g cukru pudru lub zmielonego cukru krystalicznego. Tak przygotowany lukier nie wymaga podgrzewania – białko jest spoiwem, które pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Po nałożeniu lukru na wypiek należy od razu nałożyć wybrane ozdoby (np. wiórki kokosowe, tartą czekoladę, bakalie lub posypki) i poczekać do zastygnięcia. Lukier królewski, ze względu na swoją dużą gęstość, sprawdzi się do zdobienia niewielkich fragmentów wypieków lub formowania wzorów po przełożenia do rękawa cukierniczego.

Alternatywy dla lukru – polewy na ciasta

Doskonałą alternatywą dla lukru są różnego rodzaju polewy, które stanowią smaczny dodatek do wszelkich wypieków. Najprościej możemy przyrządzić polewę z białej lub mlecznej czekolady – wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, a następnie polać nią wypiek i poczekać do zastygnięcia. W trakcie podgrzewania polewy możemy także dodać odrobinę mąki, która sprawi, że polewa będzie bardziej gęsta i nie będzie spływać z wypieku przed częściowym zastygnięciem. Polewę wykonać można także z roztopionego cukru pudru, kakao i mleka pełnotłustego. Wykorzystanie białej czekolady umożliwia nam dodanie do polewy różnych barwników spożywczych (np. czerwonych, niebieskich, zielonych), dzięki czemu polewa – i cały wypiek – zyska wyjątkowego charakteru i nietuzinkowego wyglądu.