Jak zrobić wybitną glazurę na tort przepis?
Torty okolicznościowe to ciasta, które muszą się odpowiednio prezentować. Dzisiejsze metody dekoracyjne pozwalają uzyskać naprawdę zdumiewający efekt i dostosować projekt ciasta do indywidualnych preferencji. Takie spersonalizowane torty to doskonały pomysł na celebrowanie urodzin bliskich, a także fantastyczna uczta dla zmysłów. Wyglądają przepięknie, a w dodatku smakują. Glazura na tort przepis to tylko jedna z wielu możliwości dekoracyjnych, aczkolwiek dosyć spektakularna. Przygotowanie takiej polewy nie należy do zadań z rzędu specjalnych. Jest wyjątkowo łatwe i z pewnością warto poznać tajniki jej przygotowania, by móc zachwycić rodzinę czymś absolutnie wyjątkowym.
Jaka glazura na tort przepis?
Sporym uznaniem cieszą się tak zwane glazury lustrzane, które przypominają nieco taflę lustra, aczkolwiek w wybranym przez nas kolorze. Tego typu glazury to bardzo dobry sposób na udekorowanie ciasta i sprawienie, że nabierze niezwykłej prezencji. Mirror glaze wbrew powszechnym przekonaniom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Do przygotowania lustrzanej glazury potrzebujemy jedynie skondensowanego mleka, żelatyny, wody, cukru oraz białej czekolady. Jeżeli jednak chcemy uzyskać konkretny kolor, to powinniśmy wyposażyć się dodatkowo w barwnik spożywczy. Glazura na tort przepis jak przygotować?
Jak przygotować lustrzaną glazurę?
Wszystko naturalnie zależy od proporcji i warto o nich pamiętać, przygotowując własną glazurę. Najpierw należy zalać żelatynę wodą i odczekać aż napęcznieje. Następnie nalewamy wody do niewielkiego garnka i rozpuszczamy w niej cukier, podgrzewając zawartość wraz z dodanym mlekiem skondensowanym, a następnie wcześniej przygotowaną żelatyną. Czekoladę należy posiekać nożem i podgrzać w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia. Wówczas przelewamy płynną czekoladę do wcześniej przygotowanej mikstury, a następnie dodajemy wybrany przez nas barwnik spożywczy. Całość należy ostudzić. Należy pamiętać, żeby dekorowanie ciasta nastąpiło w momencie, kiedy polewa jest jeszcze letnia. Wówczas gęstość jest odpowiednia, a rozprowadzanie mirror glaze przebiega bezproblemowo. Wiele osób uważa, że ciasto powinno poleżeć przez chwilę w lodówce. Dzięki temu nabiera odpowiedniej temperatury. Udekorowane polewą ciasto należy włożyć do lodówki, by polewa szybciej stężała. Podczas dekorowania warto skorzystać ze szpatułki, którą będzie można swobodnie wygładzić ewentualne zgrubienia czy nierówności. Mirror glaze to słodka polewa. Niemniej jest bardzo spektakularna i z pewnością zachwyci naszą rodzinę.