Jak i jak długo gotować jajka na twardo?
Białko z żółtkiem nie rozprzestrzeni się i okaże się naprawdę smaczne.
Można je wykorzystać do sałatek i przekąsek, po prostu zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą na piknik jako przekąskę.
Sposób przygotowania jajek
Na około godzinę przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Pamiętaj o opłukaniu jajek pod bieżącą wodą, aby na ich powierzchni nie pozostały żadne zanieczyszczenia.
Można również przekłuć jajko szpilką lub igłą po tępej stronie, aby ułatwić czyszczenie gotowego produktu. Należy to zrobić ostrożnie, aby punkt wszedł do środka tylko o kilka milimetrów i nie uszkodził wewnętrznej folii ochronnej. Jeśli na skorupce pojawi się pęknięcie, należy przerwać parzenie jajek.
Jak długo gotuje się jajka na twardo?
Czas gotowania zależy od wybranej metody. Potrzebne będzie co najmniej 10 minut, ale może być więcej.
Gdy jajka będą gotowe, włóż je do dzbanka z zimną wodą i pozostaw na chwilę. Dzięki temu łatwiej będzie je wyczyścić.
Jak ugotować jajka na twardo na kuchence?
Metoda 1
Włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby poziom wody sięgał kilku centymetrów. Dodać łyżkę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Metoda 2
Jajka również wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy sól. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wyłączyć ogień, ale nie zdejmować patelni z kuchenki ani jej nie otwierać. Pozostawić jajka do zastygnięcia na 15-20 minut.
Metoda 3
Można również gotować jajka we wrzącej wodzie. Zagotuj osoloną wodę i delikatnie opuść do niej jajka za pomocą łyżki cedzakowej lub innego narzędzia. Należy uważać, aby nie uszkodzić skorupy. Czas gotowania wynosi 10 minut.
Jak ugotować jajka na twardo w multicookerze?
Metoda 1
Umieść jajka w misie urządzenia. Wlej zimną, osoloną wodę tak, aby jej poziom był o kilka centymetrów wyższy. Gotować w “trybie gotowania na parze” przez 10-12 minut.
Metoda 2
Aby ugotować jajka na parze w multicookerze, umieść je na specjalnej tacy i wlej do miski dwie do trzech szklanek wody. Gotować w trybie gotowania na parze przez 18-20 minut.