Sałatki makaronowe z kurczakiem. Przepisy.

Sałatki makaronowe z dodatkiem kurczaka są smaczne i sycące. Idealnie pasują na każdą okazję – na domową imprezę lub grilla, a także na większe okazje. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem – przepisy.

Składniki:

– 1/2 opakowania makaronu ryżowego

– 2 filety z kurczaka

– przyprawa kebab – gyros

– puszka kukurydzy i fasolki czerwonej

– 1 czerwona papryka

– sałata strzępiasta

– 3 duże garście słonecznika

– sól

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżka ketchupu

– 1 łyżeczka musztardy.

Wykonanie:

1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

2. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć wraz z przyprawą kebab – gyros w ilości dodanej wg. gustu.

3. Paprykę pokroić i wrzucić do miski, dodać usmażonego kurczaka, ugotowany makaron oraz odsączoną kukurydzę i fasolkę.

4. Sałatę umyć, porwać na kawałki i dorzucić do reszty składników.

5. Słonecznik uprażyć na masełku, po przestudzeniu dodać do miski.

6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, ketchup i musztardę, ponownie wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą.

KOLOROWA SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I KURCZAKIEM.

Składniki:

– 25 dag drobnego makaronu ryżowego

– 1 duży świeży ogórek

– 1 świeża papryka

– 1 puszka kukurydzy

– siekany koperek

– 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku

– majonez, sól i pieprz.

Wykonanie:

1. Makaron ugotować i przelać zimną wodą.

2. Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem Vegety, po ostudzeniu pokroić w kostkę.

3. Ogórek i paprykę pokroić w kostkę.

4. Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić.

5. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

SAŁATKA Z KURCZAKA, MAKARONU RYŻOWEGO I PIECZAREK.

Składniki:

– 500 g pieczarek

– 500 g fileta z kurczaka

– 2 cebule

– 200 g kukurydzy konserwowej

– 5 ogórków konserwowych

– 300 g papryki konserwowej

– 280 g majonezu

– 1 łyżka śmietany 18%

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka bazylii

– 25 g przyprawy złocistej do kurczaka

– 250 g drobnego makaronu ryżowego

– pieprz, sól

– olej do smażenia.

Wykonanie:

1. Makaron gotować 7 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć.

2. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać. Dodać łyżkę mąki i wymieszać tak, żeby nie był sklejony.

3. Pokroić cebule i podsmażyć na patelni, po chwili dodać kurczaka i bazylię – usmażyć i zostawić do ostudzenia.

4. Pokroić pieczarki w drobną kostkę, usmażyć z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilości soli.

5. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.

6. Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i pieprz. W razie koniecznej potrzeby można dosolić.