Sałatki makaronowe z kurczakiem. Przepisy.
Sałatki makaronowe z dodatkiem kurczaka są smaczne i sycące. Idealnie pasują na każdą okazję – na domową imprezę lub grilla, a także na większe okazje. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem – przepisy.
Składniki:
– 1/2 opakowania makaronu ryżowego
– 2 filety z kurczaka
– przyprawa kebab – gyros
– puszka kukurydzy i fasolki czerwonej
– 1 czerwona papryka
– sałata strzępiasta
– 3 duże garście słonecznika
– sól
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 1 łyżeczka musztardy.
Wykonanie:
1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć wraz z przyprawą kebab – gyros w ilości dodanej wg. gustu.
3. Paprykę pokroić i wrzucić do miski, dodać usmażonego kurczaka, ugotowany makaron oraz odsączoną kukurydzę i fasolkę.
4. Sałatę umyć, porwać na kawałki i dorzucić do reszty składników.
5. Słonecznik uprażyć na masełku, po przestudzeniu dodać do miski.
6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, ketchup i musztardę, ponownie wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą.
KOLOROWA SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I KURCZAKIEM.
Składniki:
– 25 dag drobnego makaronu ryżowego
– 1 duży świeży ogórek
– 1 świeża papryka
– 1 puszka kukurydzy
– siekany koperek
– 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
– majonez, sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Makaron ugotować i przelać zimną wodą.
2. Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem Vegety, po ostudzeniu pokroić w kostkę.
3. Ogórek i paprykę pokroić w kostkę.
4. Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić.
5. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
SAŁATKA Z KURCZAKA, MAKARONU RYŻOWEGO I PIECZAREK.
Składniki:
– 500 g pieczarek
– 500 g fileta z kurczaka
– 2 cebule
– 200 g kukurydzy konserwowej
– 5 ogórków konserwowych
– 300 g papryki konserwowej
– 280 g majonezu
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka bazylii
– 25 g przyprawy złocistej do kurczaka
– 250 g drobnego makaronu ryżowego
– pieprz, sól
– olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Makaron gotować 7 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć.
2. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać. Dodać łyżkę mąki i wymieszać tak, żeby nie był sklejony.
3. Pokroić cebule i podsmażyć na patelni, po chwili dodać kurczaka i bazylię – usmażyć i zostawić do ostudzenia.
4. Pokroić pieczarki w drobną kostkę, usmażyć z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilości soli.
5. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
6. Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i pieprz. W razie koniecznej potrzeby można dosolić.