Przepis na pasztet z cukinii bezglutenowy
Pasztet z cukinii to pyszny dodatek do chleba, który zasmakuje nie tylko wegetarianom. Ta aromatyczna pieczeń jest szybka i prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się świetnie również dla osób, które nie mogą jeść glutenu! Poznaj nasz sprawdzony przepis na pasztet z cukinii bezglutenowy
Niezbędne składniki
1 kg cukinii, czyli około 3 średnie cukinie
1 duża cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
¾ szklanki bułki tartej bezglutenowej (można przygotować ją samodzielnie w domu)
5 łyżej kaszy manny
4 łyżki natki pietruszki posiekanej
3 całe jajka
Sól
Pieprz
Łyżeczka papryki z proszku
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka suszonego oregano
Jak przygotować pasztet z cukinii bezglutenowy?
Umyj cukinię, osusz ją i przytnij jej twarde końce. Następnie, zetrzyj ją na tarce o w miarę dużych oczkach. Obierz cebulę i również zetrzyj ją na tarce, lub pokrój w drobną kostkę. Umieść warzywa w dużej misce i dodaj do niej dwie łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie, odstaw mieszankę na około 30 minut, żeby cukinia puściła soki. Całość przekładamy na sito i dokładnie odciskamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Warto przyłożyć się do tego, bo od tego, jak dobrze odciśniemy warzywa będzie zależała późniejsza konsystencja całego dania.
Zetrzeć marchewkę i dodać ją do cukinii z cebulą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy go do miski. Następnie, dodajemy oliwę, bułkę tartą bez glutenu, kaszę mannę, natkę pietruszki i całe jajka. Całość doprawiamy pieprzem i solą tak, jak lubimy. Dodajemy też paprykę, kukrumę i oregano i całość wyrabiamy ręcznie. Ciasto należy dobrze wyrobić, żeby nie było w nim grudek.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż całą masę do formy keksowej, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Uklep wszystko, żeby miało równą powierzchnię. Możesz to zrobić łyżką lub szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę i piętnaście minut. Może się okazać, że masa będzie musiała zostać w piekarniku nieco dłużej. Poczekaj aż zacznie się przypiekać i będzie dokładnie wypieczona w środku. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozwól mu ostygnąć zanim zaczniesz go jeść.
Jak przechowywać pasztet z cukinii bezglutenowy?
Najlepiej zostawić go w keksówce i pokryć jej wierzch folią spożywczą. Tak przygotowany pasztet wstaw do lodówki. Dzięki temu jego brzegi nie zaczną się wysuszać i cały czas będzie smaczny i wilgotny. Na jego wierzch możesz dodać nieco natki pietruszki lub szczypiorku, żeby dodać mu dodatkowego smaku. Podawaj z chlebem. Smaczego!