Ciasto jogurtowe kubeczkowe.

Zwykle podczas przygotowywania ciasta do pieczenia w celu odmierzania odpowiedniej porcji składników używa się wagi kuchennej. I nie ma w tym nic dziwnego. Istnieje jednak ciasto jogurtowe na kubeczki, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a do odmierzania odpowiedniej porcji składników używa się właśnie rzeczonego kubeczka – wykorzystujemy taki po jogurcie naturalnym, który jest jednym ze składników ciasta jogurtowego.

Niewiele pracy – wiele radości.

Ciasto jogurtowe to absolutny hit i klasyk w kuchni. Najczęściej spożywane jest w okresie letnim, kiedy do wyboru jest mnóstwo pysznych, sezonowych owoców. Pysznie smakuje późną wiosną lub wczesnym latem z soczystymi, słodkimi owocami. Świetnie komponują się w nim truskawki, wiśnie, maliny – słowem, każde owoce połączone z tym ciastem smakują wybornie.

Ciasto to jest banalne w przygotowaniu, można zrobić je wspólnie z rodziną łącząc przyjemne z pożytecznym i mogąc cieszyć się wspólnie spędzonym czasem. Wspomnienia budowane wtedy są bezcenne.

Ciasto jogurtowe można zabrać ze sobą wszędzie – zarówno do pracy, jak i szkoły, a także na wyjazdy. Spożywane razem z kawą wprost rozpływa się w ustach, dając miłe chwile wytchnienia i odpoczynku od pracy i codzienności.

Ciasto jogurtowe na kubeczki – przepis.

Składniki:

– jogurt naturalny w kubeczku – 180 g

– mąka – 3 kubeczki

– cukier – 2,5 kubeczka (z taką ilością cukru ciasto jest mocno słodkie, z powodzeniem można użyć mniejszej porcji)

– cukier waniliowy – 1 łyżeczka

– proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

– jajka – 3 sztuki

– olej – 1 kubeczek

– cukier puder do posypania.

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

2. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem na minimalnych, wolnych obrotach lub samym mikserem bez włączania, tylko do uzyskania gładkiej masy i połączenia się składników.

3. Przekładamy do formy 22×26 cm.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.

5. Dekorujemy cukrem pudrem, najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

Ważna wskazówka: Ciasto to jest bardzo proste do wykonania, jednak podczas jego przygotowywania należy pamiętać o jednej, ważnej zasadzie:
Podczas przygotowania ciasta jogurtowego nie należy go miksować, ubijać ani wyrabiać. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać.

Do ich mieszania najlepiej użyć łyżki lub rózgi, można również użyć miksera ale nie włączać go lub mieszać na najmniejszych obrotach jedynie krótką chwilę, która jest potrzebna do połączenia się składników.