Świetny przepis na ciasto do pizzy z dodatkiem mleka
Pizza to jedno z tych dań, które wyjątkowo mocno kojarzą się z Włochami, aczkolwiek śmiało można powiedzieć, że potrawa już dawno temu rozprzestrzeniła się na resztę globu, będąc ulubionym daniem wielu młodych i nie tylko ludzi. Historia placka z dodatkami jest kręta i zawiła. Wiadomo natomiast, że jej pomysłodawcą był włoski kucharz Raffaele Esposito, który w XIX wieku przygotował pierwszy placek w takiej wersji, jaką znamy obecnie. Użył wówczas pomidorowego sosu jako bazę pod dodatki i niemal natychmiast zachwycił gości wyjątkowym smakiem potrawy. Zachwytom nie było końca i dotarły również do królowej Włoch Małgorzaty Saubadzkiej, która osobiście postanowiła sprawdzić chwalone danie. Właśnie od jej imienia pochodzi nazwa najsłynniejszej pizzy Margherita. W ten sposób Raffaele postanowił uczcić niecodzienną wizytę.
Idealny przepis na ciasto do pizzy z mlekiem
Przez wiele lat pizza była jedną z najtańszych potraw we Włoszech i była spożywana najczęściej przez Neapolitańczyków. Z najniższej klasy kulinarnej przewędrowała na sam szczyt, stając się tym samym jedną z najpopularniejszych potraw na świecie, choć nic nie zapowiadało takiego sukcesu. Przygotowanie własnej pizzy nie jest zadaniem skomplikowanym. Przepis na ciasto do pizzy z dodatkiem mleka to idealny wariant dla osób, które uwielbiają rozkoszować się włoskim przysmakiem i pragną samodzielnie przygotować najważniejszy element.
Jak przygotować ciasto?
Sposób na przygotowanie ciasta jest kilka i pewnie wielu Włochów chwyciłoby się za głowę, gdyby zobaczyli, jak przygotowuje się pizzę w innych częściach Europy. Niemniej, przepis na ciasto do pizzy z mlekiem to jeden z tych sposobów, który cieszy się sporym uznaniem i z pewnością nie pogardziłby nim żaden Włoch. Taki ciasto charakteryzuje się odpowiednią chrupkością i jest jednocześnie wspaniale delikatne. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali mąkę tortową, cukier, drożdże, mleko, sól, olej oraz letnią wodę. Mając powyższe składniki, możemy przystąpić do pracy i zająć się przygotowaniem najlepszego ciasta na pizzę pod słońcem. Warto pilnować podawanych proporcji, by uzyskać pożądany rezultat. W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko, a następnie skruszyć drożdże i dołożyć je do mleka wraz z odrobiną cukru. Następnie przelewamy powstałą miksturę do osobnej miski i dodajemy odpowiednią ilość mąki. Tak przygotowaną mieszaninę przykrywamy czystą ściereczką i dostawiamy na niecałą godzinę. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Po upływie tego czasu dodajemy do ciasta odrobinę mąki, oleju i trochę soli. W tym momencie mamy już gotowe ciasto, które należy jedynie odpowiednio uformować, a potem udekorować dodatkami. Przepis na ciasto do pizzy z mlekiem jest bardzo prosty i z pewnością godny polecenia.