Szparagi jak obrać i jak przyrządzić?

Szparagi to wyjątkowe warzywa, które na ogół pojawiają się na naszych stołach dosłownie na chwilę, ponieważ sezon na nie trwa zaledwie dwa miesiące, począwszy od maja. Należą do grupy warzyw o mocnych właściwościach zdrowotnych i z całą pewnością są wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety. Faktem jednak pozostaje, że społeczeństwo dzieli się na tych, którzy je uwielbiają i tych, którzy za żadne skarby nie chcą się nimi delektować. Wielu uważa, że do tego warzywa trzeba dojrzeć. Wytrawna gospodyni wie jednak, że często kwestia dotyczy sposobu przygotowania i zastosowanych dodatków. Szparagi dają nam tak naprawdę sporo możliwości. Można je przygotowywać jako dodatek warzywny do solidnego obiadu, a także jako zdrową przekąskę. Zanim jednak przystąpimy do realizowania kulinarnych tworów, warto dowiedzieć się szparagi jak obrać. Taka wiedza można się bardzo przydać.

Pyszne szparagi jak obrać?

Obieranie szparagów to najistotniejszy element przygotowania warzywa do spożycia, jeżeli tylko zależy nam na tym, aby delektować się pyszną przekąską, a nie zdrewniałą skórką. Przede wszystkim należy szparagi bardzo dokładnie umyć, a następnie ułożyć równo na desce do krojenia. Ważnym jest, aby były ułożone w taki sam sposób. Wówczas będziemy mogli odciąć końcówki. Szparagi jak obrać by nie stracić właściwości warzywa? Wiadomym jest, że najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką. Kiedy już pozbędziemy się końcówek, będziemy musieli pozbyć się również twardych włókien pokrywających szparagi na całej niemal długości. W tym celu najlepiej skorzystać ze zwykłej obieraczki. To gwarancja na to, że pozbędziemy się jedynie wierzchniej warstwy, a nie połowy warzywa.

Pyszne przekąski ze szparagami

Szparagi należą do warzyw, które można swobodnie spożywać na surowo. Niemniej, największą popularnością cieszą się szparagi z piekarnika. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Do przygotowania szparagów z piekarnika będziemy potrzebowali odrobiny oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Szparagi wystarczy wyłożyć na blasze posmarowanej oliwą, dodatkowo delikatnie skropić oliwą samo warzywo, a następnie posypać solą i pieprzem. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez nie więcej niż piętnaście minut. Przygotowane w ten sposób szparagi charakteryzują się wybornym maślanym posmakiem. Wiele osób decyduje się na wersję z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej. Przygotowanie wygląda dokładnie tak samo, choć same szparagi należy dokładnie owinąć plasterkiem szynki. Pieczenie również nie powinno trwać dłużej niż piętnaście minut.