Sposób na połączenie jabłek i czekolady

Jabłka są jednymi z najbardziej lubianych owoców, zaś czekolada to dla wielu osób ulubiony rodzaj słodyczy, po który sięga się nie tylko w przypadku jakichś świąt czy dla poprawy humoru. Czy da się stworzyć coś z obu tych składników? Oczywiście! Można stworzyć na przykład wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i zaskoczyć takim połączeniem lubianych produktów.

Dla słodyczy i przyjemności

Czekolada uzyskiwana jest z owoców kakaowca. Im większa zawartość masy kakaowej, tym czekolada jest bardziej gorzka i ciemna. Nie każdy lubi jeść taką, ale w przypadku wypieków sprawdza się bardzo dobrze. Jabłka z natury zawierają w sobie fruktozę, cukier złożony, więc w połączeniu z czekoladą wypadają bardzo dobrze.

Poza byciem deserem takie ciasto to sposób na przekonanie innych do smaku gorzkiej czekolady oraz na wykorzystanie jabłek odrobinę inne niż tradycyjna szarlotka. Takie wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami nie jest trudne w przygotowaniu, a sprawdzi się jako pomysł na przyjęcie nieoczekiwanych gości czy dodatek do popołudniowej, niedzielnej kawy.

Składniki:

Ciasto:

– 800 g jabłek
– 220 g cukru
– 60 g czekolady gorzkiej
– 140 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek
– 40 g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
– 6 jajek (rozmiar M)
– 160 g masła
– 50 g kakao
– szczypta soli

Polewa czekoladowa:

– 100 g czekolady gorzkiej
– 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Wykonanie
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt. Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. Odlany kompot wypić.
Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno.
Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło zmiksować z 60 g cukru na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 110 g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo-maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.