Do jesiennej i zimowej herbaty
Okres lata i zimy to czas, kiedy bardziej należy zadbać o swoją odporność. By tego dokonać, należy do diety włączyć więcej produktów, które zawierają więcej witamin jak witamina C i witamina A. Znaleźć można je między innymi w owocach pigwowca, pigwie, a z nich przygotować smaczny syrop, który sprawdzi się jako dodatek do czarnej herbaty. Jak powinna wyglądać pigwa w słoikach? Przygotowanie jej nie jest trudne, a pozwoli cieszyć się zdrowiem także wtedy, kiedy za oknem będzie zimno i szaro.
Dobro z natury
Owoce pigwowca i pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia – choć rosną niczym jabłka, są bardzo twarde, a przy tym niesamowicie kwaśne. Ich wykorzystanie w kuchni musi więc być poprzedzone odpowiednim przygotowaniem owoców.
Co takiego znajduje się w tych owocach? Zawierają one węglowodany, białka i tłuszcz – czyli podstawowe składniki odżywcze – jak i potrzebne organizmowi minerały, między innymi: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. Do tego dochodzą witaminy: A, z grupy B oraz witaminę C. W owocach pigwy znaleźć można również kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, antocyjany. Są one też najlepszym źródłem pektyn ze wszystkich znanych owoców.
Jakie działanie ma spożywanie owoców pigwy? Poza poprawą odporności oczyszcza przewód pokarmowy, pooprawia apetyt. Owoce wykazują działanie przeciwzapalne, ich jedzenie wspomaga odchudzanie, wpływa na regenerację wątroby, pomaga regulować poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce i wzdęciom. Warto stosować ją podczas przeziębienia i grypy. Dzięki dużej zawartości pektyn spożywanie owoców pigwy pomaga w wiązaniu i usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
Kiedy zbliża się jesień, warto sięgnąć po te owoce – pigwa w słoikach będzie pod ręką w tym czasie w roku, kiedy o świeże owoce jest trudniej, i pozwoli dostarczyć witaminę C i zadbać odpowiednio o odporność. Przygotowanie jest bardzo proste, a przynieść ze sobą może wiele korzyści.
Składniki:
– 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
– 70 dag cukru
Wykonanie
Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.
Owoce dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, co jakiś czas mieszając.
Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Potrzebne małe słoiczki należy przed wlaniem do nich syropu umyć i wyparzyć. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Dodawać do herbaty, można również nakładać na tosty lub użyć w roli nadzienia do naleśników.