Pyszny obiad bez mięsa
Coraz więcej osób świadomie rezygnuje lub też wyraźnie ogranicza spożycie mięsa, bo chcą mieć wpływ na ilość gazów cieplarnianych wprowadzanych do atmosfery z hodowli zwierząt na mięso. W internecie i prasie można znaleźć inspiracje, co bezmięsnego można zjeść. Jaki może być pomysł na obiad wege? Myślenie o tym, że to tylko liście sałaty wchodzą w grę, odeszło już w zapomnienie, a wariacji na dania bezmięsne jest naprawdę wiele.
Bez mięsa też dobre
Hodowanie zwierząt na mięso wiąże się nie tylko z tym, że człowiek może zjeść sobie na przykład wieprzowinę, ale również z tym, co powstaje w procesie samej produkcji mięsa. Nie chcąc doprowadzać do sytuacji, kiedy gazów, które trafiają do atmosfery, jest coraz więcej, wiele osób zmienia swoje podejście do mięsa w diecie i szuka dla niego zamienników, które dostarczą podobną ilość białka.
Dania wegetariańskie są coraz częściej opcją podstawową w wielu lokalach, istnieje także możliwość przygotowania takiego posiłku w domu. Jeżeli żaden pomysł na obiad wege nie przychodzi do głowy, można sięgnąć na przykład po przepis poniżej i przekonać się, że obiad bez mięsa też się liczy, jest smaczny, pożywny i także dostarcza protein potrzebnych ludzkim kościom.
Pomidorowe risotto z gorgonzolą sprawi, że także i danie bez mięsa mielonego podbije serca wielu mięsożerców.
Składniki:
– 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 200 g ryżu do risotto
– 3 łyżki masła
– 80 ml białego wina
– około 1litr bulionu jarzynowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 większy pomidor
– 50 g pomidorków koktajlowych
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 50 g gorgonzoli
– ½ szklanki świeżych listków bazylii
Wykonanie
Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki, odłożyć.
Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.
Dodać ryż, łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu.
Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu, do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie co chwilę zamieszać. Dodać też oregano.
Wlewać kolejne porcje bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość się wchłonie. Gotować tak przez około 17 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ciągle al dente w środku). Nie trzeba wykorzystywać całego bulionu.
Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i co chwilę mieszając gotować przez ok. 3 – 4 minuty.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, następnie wymieszać i odstawić z ognia.
Dodać parmezan, resztę masła, pokrojoną na kawałeczki gorgonzolę i posiekaną bazylię. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 2 – 3 minuty.
Otworzyć garnek i nałożyć risotto do głębokich talerzy lub misek.