Na przyjęcie – efektowna sałatka

Przyjęcia to nie tylko okazja do świętowania, ale również do wspólnych rozmów i konsumowania różnych smakowitości. Wśród nich pojawiają się także sałatki. Zabrakło jednak pomysłu na taką, która ładnie by wyglądała? Każda dekoracyjna sałatka na przyjęcie przyciągnie wzrok zaproszonych gości. Warto zadbać o to, by poza walorem estetycznym była także bombą zdrowia dla każdego, kto po nią sięgnie.

Zaskakujące ujęcie batata

Żeby zaskoczyć gości, dekoracyjna sałatka na przyjęcie może być nie tylko podana w pewien określony sposób, ale mieć też w sobie składniki, które będą zaskakujące. Przykładem takiego składnika może być słodki ziemniak – batat, który sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięsa.

Bataty, mogą stanowić źródło karotenoidów i luteiny, likopenu. Wykazują działanie przeciwnowotworowe – ze względu na zawartość beta-karotenu chronią kobiety przez zachorowaniem na raka piersi, hamują również powstawanie zmian patologicznych w jelicie grubym.
Bataty posiadają niski indeks glikemiczny – 54 – są więc idealnym produktem, z którego można tworzyć posiłki w diecie cukrzyków. Znajduje się w nich także błonnik oraz szereg witamin, minerałów i pierwiastków potrzebnych ludzkiemu organizmowi, takich jak witamina C, tiamina, witamina E, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód, a przede wszystkich potas – w 100 gramach batatów jest aż 230 mg tego pierwiastka.

Ze względu na niską liczbę kalorii słodkie ziemniaki polecane są osobą będącym na diecie lub też planującym zgubienie kilku nadprogramowych kilogramów. Jeżeli chodzi o przygotowanie batatów do konsumpcji, można gotować je w wodzie, na parze czy też piec – taki pieczony słodki ziemniak sprawdzi się jako jeden ze składników smacznej sałatki, na którą przepis poniżej. O jej dekoracyjnym charakterze decyduje nie tylko kolorowy wygląd, ale także sposób przystrojenia za pomocą świeżej pietruszki.

Składniki:

– 1 słodki ziemniak
– kilka pomidorków koktajlowych lub 1 jeden pomidor
– 3 plastry sera feta
– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
– oliwa z oliwek
– natka pietruszki

Wykonanie

Batata dokładnie umyć i, nie obierając ze skórki, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą z oliwek. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Po wystygnięciu połączyć w jednej misce z pomidorkami i pokruszonym serem feta. Do całości dodać oliwę i posiekaną natkę. Można ułożyć z niej fantazyjny wzór, który będzie przyciągał spojrzenia gości.