Zupa z botwinki

Kiedy wśród pierwszych wiosennych dni pojawi się botwinka, warto wykorzystać jej sezonowość i przygotować z niej coś dobrego. Wyszukując „botwina barszcz przepis”, można natknąć się na wiele przepisów, najlepiej będzie sięgnąć po ten sprawdzony, domowy.

Smaczna zupa na wiosnę

Kiedy robi się ciepło i pojawiają się sezonowe warzywa i owoce, warto z nich skorzystać. Każde dostarcza bowiem odpowiednich składników odżywczych oraz witamin, które potrzebne są każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeżeli nie jest się pewnym, co przyniesie ze sobą botwina barszcz przepis, odpowiedź jest prosta – smaczny obiad oraz pomoc dla czerwonych krwinek. O anemii będzie można na jakiś czas zapomnieć.

Składniki:

– 3 pęczki młodej botwinki
– 3 młode marchewki
– 4 młode ziemniaki – 350 g
– 1 litr bulionu warzywnego
– 4 jaja ugotowane na twardo – można pominąć
– mały pęczek koperku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 4 łyżki śmietanki 30 %
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– 3 łyżki soku z cytryny
– przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie

Botwinkę, koperek, marchew oraz ziemniaki bardzo dokładnie umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą.
Trzy średniej wielkości młode marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku umieścić dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju roślinnego np. z pestek winogron lub ryżowego. Na nagrzany olej wrzucić warzywa i podsmażyć je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
W tym czasie przygotować sobie botwinę. Łodygi i liście posiekać, a młode buraczki obrać i pokroić w plasterki oraz jeszcze na pół. Wielkość kawałków zależy od tego, jak duże są buraczki. Jeśli botwina jest bardzo młoda, to można dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Jeśli pęczek jest spory i buraczki również, to zapewne wystarczą dwa pęczki.
Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieścić w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlać też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Całość zamieszać. Garnek przykryć przykrywką i gotować botwinkę na małej mocy palnika przez 20 minut.
Po tym czasie do botwinki dodać też: poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zamieszać ponownie i zagotować zupę.
Na samym końcu wlać śmietankę z mąką. Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszać w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlać do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Uniknie się w ten sposób ewentualnych grudek mąki.
Zupę wlać do głębokich talerzy, do każdego dodać pół ugotowanego na twardo jajka.