Smaczny tort bezowy dla dzieci
Przyjęcia urodzinowe nie mogą obejść się bez tortów – zwłaszcza te dziecięce. Chłopcy i dziewczynki lubią mieć na nich swoje ulubione postaci z bajek, żeby były kolorowe, a do tego smaczne. Co jednak, jeżeli dziecko nie chce takiego tortu? Jest na to rozwiązanie – tort bezowy dla dziecka uświetni przyjęcie urodzinowe i z pewnością wywoła u niego uśmiech na twarzy. Do tego będzie skutecznym sposobem, by przekonać dziecko do jedzenia owoców.
Lekki niczym chmurka
Tym, co wyróżnia torty bezowe, to jego wygląd – lekki, jak chmura, prezentuje się bardzo apetycznie i zachęca do spróbowania. Jego wykonanie może być pewnym wyzwaniem, ale można sobie z nim poradzić, stosując się do wskazówek w przepisie – na przykład jak do tych zaprezentowanych poniżej.
Ten rodzaj tortu wygląda bardzo efektownie, jest jednak bardzo słodki, dlatego warto zadbać, by dziecko zjadło go jedynie kawałek.
Taki tort bezowy dla dziecka można stworzyć nie tylko z okazji jego urodzin, lecz także wtedy, gdy ma się ochotę na coś słodkiego i wie, że potomek także będzie chciał zjeść jakieś słodkie dzieło.
Składniki:
– 3 duże białka
– 180 g cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 400 g śmietany kremówki
– sezonowe owoce do dekoracji, na przykład truskawki, jagody, maliny
Wykonanie
Białka powinny mieć temperaturę pokojową.
Umieścić je w misie miksera, ubić. Gdy lekko się spienią, powoli dodawać cukier – łyżka po łyżce, czekając z kolejną porcją, aż pierwsza dokładnie połączy się z białkami.
W trakcie ubijania nastawić piekarnik na 150 stopni Celsjusza.
Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, nie powinno w niej być drobinek cukru.
Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
Na papierze do pieczenia wyrysować ołówkiem trzy okręgi o średnicy 16 centymetrów. Odwrócić papier zarysowaną stroną do spodu. Wyłożyć pianę na przygotowany papier i bardzo dobrze rozsmarować za pomocą szpatuli – najlepiej silikonowej.
Bezę włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć jego temperaturę do 120 stopni. Piec przez godzinę.
Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni, suszyć około pół godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki, zostawić w nim spody do całkowitego wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno w mikserze. Nie trzeba dodawać cukru, gdyż spody bezowe są słodkie.
Tort dekorować bitą śmietaną – można wykorzystać do tego rękaw cukierniczy – na niej układać świeże owoce. Ostatnią warstwę można dodatkowo udekorować świeżymi liśćmi mięty.