Jak wykonać przepis na lemoniadę cytrynową z miętą
Orzeźwiający napój na lato
Latem częściej niż w innych porach roku sięgamy po orzeźwiające napoje. Może to być woda z miętą czy cytrusami, zimna kawa czy też lemoniada. Z latem i upałami kojarzy się zwłaszcza ten ostatni napój. Lemoniadę pijemy zwykle w lecie, podczas upałów. Jest to napój dzięki któremu możemy się nawodnić, a przy okazji napić się czegoś pysznego. To doskonały pomysł dla osób, które nie przepadają za smakiem zwykłej wody. Lemoniadę możemy posłodzić zamiennikiem cukru, dzięki czemu będzie zdrowsza i mniej kaloryczna.
Najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową z miętą
Lemoniada cytrynowa to niezwykle pyszny napój. Nawadnia jak nic innego, idealnie gasi pragnienie oraz ochładza organizm podczas największych upałów. Jest to również napój bardzo zdrowy i smaczny. Dodając tylko kilka składników otrzymamy napój, który idealnie sprawdzi się podczas letniego skwaru. Aby wykonać przepis na lemoniadę cytrynową z miętą należy zakupić dobrej jakości ekologiczne cytryny oraz krzaczek mięty. Miętę warto uprawiać samodzielnie, by mieć do niej dostęp przez cały rok. Jednak zwłaszcza latem powinna ona znaleźć się w ogródkach lub na kuchennym blacie. W ten sposób będziemy mieć do niej dostęp zawsze wtedy, gdy będzie potrzebna.
Domowa lemoniada jest idealnym pomysłem na letnie imprezy na świeżym powietrzu. Dodatek mięty podkreśli jej smak i doda charakterystycznego aromatu. Aby wykonać idealną lemoniadę z miętą warto w pierwszej kolejności zacząć od przygotowania specjalnego syropu z mięty. Do jego wykonania potrzebujemy kilku gałązek świeżej mięty, które umieścimy na małej, suchej patelni. Do patelni należy dodać kilka łyżek wody i kilka łyżek cukru. Można użyć zarówno zwykłego białego cukru, jak i cukru trzcinowego. Przepis można modyfikować pod swoje własne preferencje smakowe i dodać na przykład więcej mięty bądź trochę więcej cukru. Wszystko zależy tylko od nas. Całość mieszanki należy ugotować aż powstanie zielony, aromatyczny syrop. Po jego wykonaniu czas na przygotowanie cytryn do lemoniady. Należy wycisnąć sok z większości przygotowanych cytrusów, a resztę cytryn pokroić w plasterki. Następnie do dzbanka wlewamy przygotowany syrop miętowy, sok z cytryn oraz zimną wodę. Może to być woda gazowana bądź niegazowana. Bardzo dobrze smakuje również lemoniada z lekko gazowanej, wysokozmineralizowanej wody. Do lemoniady można dodać również lód oraz listki mięty i kawałki cytryn. Tak przygotowana lemoniada z pewnością zachwyci naszych gości i będzie ciekawym uzupełnieniem letniego stołu.