Jaka jest najlepsza nalewka z cytryn na spirytusie przepis
Przepis na najlepsze nalewki
Nalewki cieszą się niesłabnącą popularnością. Jest to pyszny alkohol, który ma wiele smaku i aromatu. Nalewki można zrobić z wielu owoców, ale i z orzechów, jajek bądź słodkich cukierków. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nalewka potrzebuje zwykle tylko kilku dni by smaki się przegryzły i była gotowa do spożycia. Jest to więc idealny sposób na przygotowanie smacznego alkoholu przed przyjęciem bądź imprezą rodzinną. Z pewnością każdy z gości doceni nasze starania i chętnie spróbuje domowej nalewki wykonanej przez gospodarza.
Najlepsza nalewka z cytryn na spirytusie przepis
Nalewkę można wykonać z praktycznie każdego owocu. Jedną z najbardziej popularnych jest nalewka z cytrusów, zwłaszcza z cytryn. Nalewka z cytryn na spirytusie przepis jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Jednocześnie nalewka, która wychodzi z tego przepisu jest idealna na letnie przyjęcia. Cytrynówka z tego przepisu jest bardzo cytrusowa i jednocześnie odpowiednio słodka. Jest to przepis, który można wykonać bardzo szybko, gdyż potrzebuje tylko czterech dni. Cytrynówkę można robić przez cały rok, gdyż dostęp do cytryn mamy nieograniczony.
Jeśli nie próbowaliśmy nigdy zrobić samodzielnie nalewki cytrynówka będzie doskonałym pomysłem na początek przygody z nalewkami. Nalewka ta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jest więc idealna na letnie wieczory z alkoholem.
Aby wykonać idealną nalewkę z cytryn potrzebujemy kilku dużych i soczystych owoców. Cytryny należy dokładnie umyć i wyszorować pod wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Kilka cytryn należy obrać ze skórki by pozbyć się białej, gorzkiej warstwy. Obierki z cytryny należy jednak zostawić, umieścić w słoiku i zalać szklanką wódki. Słoik następnie musi poleżeć dwa dni najlepiej na parapecie lub w innym suchym miejscu. Skórki można pokroić na mniejsze kawałki lub posiekać drobno. Wówczas aromat szybciej się uwolni. Z wszystkich przygotowanych cytryn należy odcisnąć sok. Najlepiej sprawdzi się do tego celu wyciskarka do cytrusów. W zależności od tego jak soczyste mamy owoce, soku może być raz trochę więcej, raz trochę mniej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie garnuszka ze szklanką wody do którego dodamy szklankę cukru. Całość należy zagotować, a po przestygnięciu mieszanki należy ją dodać do naczynia z wyciśniętym sokiem z cytryn. Do całości dodajemy kolejno spirytus. Mieszankę należy odłożyć również na dwa dni. Po tym czasie obie mieszanki należy ze sobą połączyć i odłożyć w suche miejsce na kolejne dwa dni. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i przelać do butelek. Od tego momentu możemy cieszyć się jej smakiem i aromatem.