Proste i smaczne bułeczki czosnkowe

Pieczywo to standardowy produkt w wielu domach. Jednak dlaczego by nie eksperymentować z pieczywem i zrobić czasami na przykład bułki w domu. Ale nie takie zwykłe, a może pyszne, chrupkie ale i delikatne bułeczki czosnkowe? Zapewniamy, że po spróbowaniu jednej takiej bułeczki, będziesz chciał je piec jak najczęściej.

Do zrobienia około 11 bułeczek czosnkowych potrzebujemy :

To będzie potrzebne do zrobienia ciasta na bułeczki.

  • 75 dekagramów mąki pszennej,
  • 40 gramów drożdży,
  • dwa jajka,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • półtorej łyżeczki cukru,
  • dwie łyżeczki soli,
  • 370 ml ciepłej wody,

Do zrobienia masła czosnkowego potrzebujemy :

  • 75 gramów miękkiego masła,
  • trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli.

Dodatkowo potrzeba jednego jajka i dwóch łyżek mleka, aby posmarować bułeczki.

Przygotowanie

Zaczynamy od rozkruszenia drożdży do miski, dodajemy cukier i dolewamy do nich ciepłą wodę. Delikatnie mieszamy, tak by się rozpuściły. Nie trzeba czekać, aż drożdże wyrosną.
Można od razu dodać mąkę, sól, jajka i oliwę. Wyrabiamy ciasto, bardzo dokładnie. Przekładamy wyrobione ciasto do miski, posypujemy mąką i przykrywamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ponownie zagniatamy na posypanym mąką blacie lub stolnicy i tniemy na kawałki, które będą naszymi bułeczkami.
Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na jeszcze pół godziny, by bułeczki wyrosły. Po tym czasie mieszamy masło czosnkowe.
Miękkie masło mieszamy z czosnkiem, solą i natką pietruszki. Nacinamy nożem bułeczki. W te nacięcie będą nanoszone nasze masło czosnkowe, ale najpierw smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Do nacięć wkładamy masło z czosnkiem.
Bułki wkładamy do piernika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Dodatki

Bułeczki czosnkowe to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Można je jeść same, zwłaszcza jeśli nałożyliśmy w nacięcia wystarczająco dużo masełka. Dobrze smakują również z wszelkimi twarogami na słono, element domowych zapiekanek, czy na ciepło z grilla – lepiej nie jeść gorących wprost po pieczeniu z piekarnika.