Najbardziej popularne świąteczne potrawy na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie to jedno z tych świąt, na które czeka się cały rok również ze względów kulinarnych, a w niektórych przypadkach przede wszystkim. To wyjątkowy czas, który pozwala nam się cieszyć potrawami o których marzy się przez okrągły czas. Wspólne kolędowanie, rodzinne posiedzenia i moc prezentów to zawsze okres urozmaicony suto zastawionym stołem. Jakie świąteczne potrawy na boże narodzenie cieszą się największą popularnością?
Obowiązkowe świąteczne potrawy na Boże Narodzenie
Nie sposób powiedzieć, która z potraw jest najbardziej rozpowszechnioną, ponieważ w wielu regionach Polski panują odrębne tradycje i w związku z tym zupełnie inne potrawy. Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez tradycyjnego barszczu z uszkami, aczkolwiek w pewnych regionach kraju barszcz w ogóle nie wchodzi w rachubę. Zamiast niego na wigilijnym stole pojawia się zupa grzybowa lub zupa rybna, którą przygotowuje się z rybich głów i na ogół podaje z grzankami. Taka sama sytuacja dotyczy karpia. To jedna z tych ryb, której w mniemaniu niektórych ludzi nie może zabraknąć. Pojawia się wobec tego w wersji pieczonej, aczkolwiek wciąż często można spotkać się z odmianą karpia po żydowsku. Taka potrawa wiąże się z nieco większym nakładem pracy, aczkolwiek smakosze tej słodkiej wersji pochodzenia żydowskiego nie odmówią sobie realizacji tego jednego razu w roku. Bardzo często można spotkać się z rybą po grecku, która jest idealną alternatywą dla osób, które za karpiem nie przepadają lub filetami z łososia.
Dodatki wigilijne
Świąteczne potrawy na Boże Narodzenie to także urozmaicenia w postaci dodatków do potraw głównych. Wielu ludzi decyduje się na kapustę z grochem lub kapustę z grzybami. W wielu domach uważa się, że Wigilia nie może się odbyć bez kompotu z suszonych owoców. Charakterystyczny posmak tego napoju to element, który natychmiastowo nasuwa skojarzenia ze świętami. Naturalnie, na wigilijnym stole pojawiają się również pierogi. W tej kwestii także mamy wybór, choć na ogół królują pierogi z kapustą. Tradycją w wielu domach jest wkładanie orzecha włoskiego do jednego z pierogów. Zabawa polega na tym, aby trafić na taką sztukę i tym samym spodziewać się samych pomyślności w nadchodzącym nowym roku. Warto również pamiętać o deserach. Tradycyjnym przysmakiem jest makowiec, aczkolwiek na Śląsku królują makówki. To wyjątkowy rarytas, który powstaje na bazie mleka, bułek oraz maku. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, ale absolutnie warte poświęcenia.