Dwie najlepsze potrawy z ligawy wołowej!

Słowa ligawa wołowa mogą brzmieć nieco egzotycznie dla zwykłego konsumenta. Okazuje się jednak, że jest to po prostu część udźca wołowego, a dokładniej silny i chudy mięsień. Takie mięso świetnie nadaje się do gotowania i duszenia, a także do jedzenia na surowo w formie tatara. Podpowiadamy jak przygotować dwie smaczne potrawy z ligawy wołowej.

Steki z ligawy wołowej

Każdemu wielbicielowi dobrego mięsa zasmakują steki z ligawy wołowej. To bardzo delikatne mięso, które niemal rozpływa się w ustach. Jak przygotować to pyszne danie?

Składniki

1 kilogram ligawy wołowej
5 łyżeczek masła
5 łyżeczek oliwy
Sól i pieprz

Przygotowanie

Mięso należy wyjąć z lodówki na około 3 godziny przed smażeniem. Powinno ono mieć temperaturę pokojową. Plastry skrop oliwą i oprósz odrobiną pieprzu. Mocno rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Smaż smaki maksymalnie po 3 minuty z każdej strony. Nie powinno się ich zbyt długo smażyć, bo mogą stać się suche i nabrać dziwnego smaku. Steki solimy dopiero po ich usmażeniu.
Tak przygotowane mięso warto podawać z młodymi ziemniakami i świeżą sałatką. Takie dodatki podkreślą smak mięsa i nie będą go dominować. Smacznego!

Bitki wołowe z ligawy

Kolejnym przepisem jest tradycyjne polskie danie w nowym wydaniu. Spróbuj bitek z ligawy wołowej, a z pewnością nie będziesz chciał już wrócić do tego dania z innymi rodzajami mięsa!

Składniki

400 gramów ligawy wołowej
400 gramów cebuli
2 łyżki smalcu
Sól i pieprz
1 łyżeczka miodu
4 łyżki mąki
5 szklanek wody
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
Trochę sosu sojowego
Szczypta papryki mielonej słodkiej

Przygotowanie

Pokrój mięso na kawałki i rozklep je tłuczkiem do mięsa. Obsypie solą i pieprzem i oprósz mąką. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż na nim bitki. Jeśli wolisz, możesz użyć innego rodzaju tłuszczu. Dodaj cebulę do mięsa i po chwili dodaj wodę. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i doprowadź wszystko do wrzenia. Dodaj sos sojowy i mieloną paprykę słodką. Następnie, zagęść sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Dopraw miodem i podawaj z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. Takie bitki mają głęboki smak, w którym przede wszystkim czuć dobrej jakości mięso. Smacznego!

Potrawy z ligawy wołowej nie muszą być trudne

Mimo tego, że nazwa tego mięsa brzmi nieco tajemniczo, okazuje się, że przygotowanie pysznych dań z jej pomocą wcale nie musi być trudne. Co więcej, nie zajmują one wcale dużo czasu. Wypróbuj nasze przepisy i zaskocz swoją rodzinę i znajomych!