Pomysł na suszone grzyby – zupa z ziemniakami
Las to nie tylko dom dla wielu gatunków zwierząt i ekosystem dla wielu roślin, to także miejsce, gdzie człowiek może znaleźć i coś dla siebie – jagody i grzyby, które smakują większości i które kojarzą się z końcem lata i ich zbieraniem. Grzybobranie to dla wielu osób jedna z ulubionych rozrywek, a suszenie grzybów sprawia dużą przyjemność. A co po można zrobić potem? Na przykład zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziemniakami, która poleca się na smaczny i pożywny obiad.
Skarby lasu
W lesie napotkać można wielkie skarby – jadalne grzyby to bowiem nie tylko jeden rodzaj, ale mnogość ich odmian. Maślaki,borowiki, prawdziwki, kurki – każdy jest w stanie znaleźć tę, która najbardziej będzie smakować i z której będzie chciał przygotowywać pyszne potrawy.
Pamiętać jednak trzeba, że nie każdy z grzybów nadaje się do spożycia. Na pierwsze grzybobranie warto pójść z kimś doświadczonym lub mieć przy sobie nie tylko koszyk i nożyk, ale też atlas, by zebrać odpowiednie.
To, co można ugotować, mając już ususzone grzyby, to zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziemniakami, która zachwyci wiele osób. Sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole w rejonach, gdzie spożywa się ją z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale także po prostu jako dobry obiad podczas chłodnego, deszczowego dnia.
Składniki:
– 25 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1/2 cebuli
– 2 łyżki masła
– 2 litry bulionu
– 1 mała pietruszka
– 2 ziemniaki
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
– 150 g gęstej śmietany 18%
– 80 m śmietanki kremówki 30%
– 1 łyżka posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie
Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy, włożyć grzyby do garnuszka, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia.
Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na patelni na maśle podsmażyć posolone grzyby (ok. 5 minut, co chwilę mieszając). Odstawić z ognia.
W większym garnku na zupę, na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotować przez 5 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez 5 minut. Dodać grzyby z patelni wraz z wodą z moczenia, zagotować i gotować przez 15 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Śmietanę 18% i 30% wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodawać do zupy ciągle mieszając. Do zupy dodać posiekany koperek i całość delikatnie podgrzać.
Przelewać na talerze.