Rydze w occie

Dużo ludzi lubi spotykać się ze swoją rodziną i przyjaciółmi. Oczywiście na różnych uroczystościach, typu sylwester. Każdy sobie na pewno zdaje sprawę, że takie spotkania nie mogą odbyć się bez alkoholu oraz jedzenia i przekąsek. Zwłaszcza jeśli ktoś wybiera alkohol jakim jest wódka. Wiadomo, że do tego rodzaju alkoholu pasują różne przekąski. Można zaliczyć do nich między innymi: śledzie z cebulą w occie, pieczarki oraz inne grzyby marynowane. Większość rodzajów grzybów nadaje się do słoików. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na rydze w occie .

Najlepsze marynowane grzyby

Jeśli chodzi o rydze to jest to popularny rodzaj grzybów. Marynowane są bardzo często wybieraną przekąską. Jeśli chodzi o marynatę to może ona się nieco różnić od tej stosowanej do innych grzybów, typu kurki. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie robił grzybów w occie to warto przed wykonaniem poszukać kilka przepisów na tą zakąskę. Jak zrobić marynatę?

Wystarczy zaopatrzyć się w składniki :

  • 1 kg rydzów,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 małe cebule,
  • gorczyca,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czarny pieprz ziarnisty.

Gdy już mamy przygotowane składniki, pora wziąć się za robienie marynaty do grzybów. Warto wspomnieć, iż marynata jest dość ważna, ponieważ w dużej mierze to ona decyduje o tym, jaki smak grzybów zostanie osiągnięty. Wiadomo, że jedni lubią bardziej ostry a inni łagodny. Dlatego to ile octu się doda to jest sprawa indywidualna. Należy wspomnieć, iż im bardziej przepis będzie złożony, tym więcej składników będzie trzeba przygotować. No i dzięki temu zyskany lepszy smak grzybów. Najpierw należy grzyby bardzo dokładnie oczyścić i odciąć trzonki. Następnie trzeba je bardzo dokładnie wypłukać. Rydze należy gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Gdy już będą gotowe to można je odcedzić i położyć na bok. Do tego obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Teraz do wcześniej przygotowanych słoików na przemian układamy cebulę i grzyby. Oczywiście warstwami. Zabieramy się teraz za marynatę. Do garnka musimy wlać wodę z octem i dodać do niej wszystkie niezbędne przyprawy wymienione w przepisie. Całość oczywiście gotujemy. Gdy zalewa się zagotuje, wlewamy ją do słoików. Mocno je zakręcamy i pasteryzujemy 7 minut.