Tarta morelowa z migdałami

Pyszna tarta morelowa z płatkami migdałów

Kto nie lubi moreli? Pyszne, małe, słodkie i kuszące owoce. Morele mają wielu swoich zwolenników, którzy tylko czekają na ich pojawienie się na sklepowych półkach, aby czym prędzej przyrządzić z nich przepyszne dodatki do dań zarówno na słono jak i na słodko. Zimą raczymy się pysznymi dżemami i konfiturami z moreli, latem po prostu owocami, sosami lub chutneyem. Dziś jednak zagości ona- królowa z morelami w roli głównej – tarta, przyozdobiona delikatnymi, chrupiącymi migdałami. Wprost rozpływająca się w ustach, obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika tych owoców. Idealnie smakuje zarówno schłodzona jak i jeszcze lekko ciepła, a z gałką lodów waniliowych to już istne szaleństwo na talerzu.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g białego cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g migdałów w proszku
  • 50 ml likieru amaretto (można zastąpić aromatem)
  • 2 jajka
  • płatki migdałów do ozdobienia

Przygotowanie:

  1. Zaczniemy od przygotowania ciasta. Cukier, żółtka i masło umieszczamy w misce i ucieramy, na jasny krem. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.
  2. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Całość nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem i wysypujemy suchą fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia.
  4. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  5. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Pora na krem. Masło ucieramy w misce, do momentu aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy cukier i dalej ucieramy do połączenia.
  7. Nie przerywając ucierania stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mąkę pszenną i migdały w proszku.
  8. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy likier lub aromat amaretto i ucieramy do połączenia.
  9. Na wystudzone ciasto nakładamy krem i obrane oraz pokrojone na kawałki morele (pozbawione pestek). Całość posypujemy płatkami migdałów.
  10. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy całość 15-20 minut.
  11. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bardzo prosty i szybki przepis na wspaniały, morelowy deser, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednego podniebienia.