Wszystko o jajkach – ile gotować jaja w koszulkach?
Do niedawna większość osób sądziła, że nadmiar jajek w diecie szkodzi – mit “złego cholesterolu” obowiązywał nawet wśród lekarzy i dietetyków. Dziś wiadomo, że jaja – nawet kurze – są wyjątkowo wartościowym pokarmem, doskonałym źródłem białka i wielu drogocennych, ważnych dla zdrowia aminokwasów. To dla nich warto włączyć jaja do swojej diety. Jednak jak odpowiednio je przygotować?
Jaja – właściwości zdrowotne
Jajka są wyjątkowo wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka. To jednak ich środek – żółtko – jest najbardziej bogaty w witaminy, minerały i ważne dla zdrowia aminokwasy. W jajach znajduje się duża ilość witamin A oraz E, które razem wspierają piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne jedzenie jajek doskonale wpływa na wzrok, układ nerwowy i pracę mózgu. W żółtkach jaj znajdują się także kwasy omega, które są ważne dla funkcjonowania całego organizmu. Wbrew powszechnej opinii jaja nie są źródłem tzw. “złego cholesterolu” – wręcz przeciwnie, aminokwasy i pierwiastki zawarte w żółtkach chronią organizm przez rozwojem groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca. Jaja są jednak dosyć ciężkostrawne, przez co nie zaleca się spożywania ich dużej ilości osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mogą być również silnym alergenem, a także zaleca się ich odstawienie (lub ograniczenie spożycia) osobom borykającym się z poważnymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak niektóre choroby tarczycy (np. choroba hashimoto), zespół jelita drażliwego czy różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi.
Jajka w koszulce ile gotować?
Aby cieszyć się nie tylko wspaniałym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi jajek, należy odpowiednio je przygotowywać. Długie gotowanie “zabija” bowiem witaminy i aminokwasy zawarte w żółtku. Najmniej wartościowe są więc jajka ugotowane na twardo, szczególnie, gdy nie zadbamy o szybkie wyciągnięcie ich z wrzątku zaraz po ścięciu żółtka. Zdecydowanie zdrowsze będą jaja ugotowane na miękko – należy włożyć je do wrzątku na 4-5 minut w zależności od wielkości. Zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem będzie również przygotowanie jaj w koszulce. Jeśli chodzi o jajka w koszulce ile gotować wystarczą już 2-3 minuty, by cieszyć się idealną konsystencją żółtka i dobrze ściętym białkiem. Aby przygotować jaja w koszulce należy zagotować wodę z odrobiną octu (wystarczy około 80ml na dwulitrowy garnek wody), a następnie delikatnie wbić do niej jajka i gotować pod przykryciem przez 2-3 minuty.