Jak przygotować ciasto na naleśniki z bananami?
Naleśniki to kolejne danie, które najprawdopodobniej pochodzi z Włoch, a przynajmniej taką wersję podtrzymują sami Włosi, twierdząc, że danie wywodzi się z Florencji. Niemniej, w obecnych czasach są potrawą, którą znają ludzie na całym świecie. To idealny pomysł na szybkie śniadanie. Sporą popularnością cieszą się w Kanadzie, gdzie podawane są z charakterystycznym syropem klonowym oraz w Stanach Zjednoczonych. Tam podawane są na różne sposoby i często również w wersji słonej. Naleśniki cieszą się również sporą popularnością w Polsce. Powstaje coraz więcej punktów gastronomicznych, które trudnią się wyłącznie przygotowywaniem naleśników w rozmaitych wersjach. Na słowo uznania zasługują wszystkie wersje słodkie, które są ulubionym daniem każdego dziecka. Jak przygotować ciasto na naleśniki z bananami, które zachwyci nasze dzieci?
Fantastyczne ciasto na naleśniki z bananami
Przygotowanie ciasta naleśnikowego należy do czynności wyjątkowo prostych i nie wymaga od nas wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To jedno z prostszych dań w przygotowaniu i z całą pewnością jedno z najszybszych dań. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali mąki pszennej, jajek, mleka, wody gazowanej, soli oraz odrobiny oleju roślinnego. W pierwszej kolejności powinniśmy nasypać mąkę do obszernej miski, dodać jajka, mleko, wodę oraz sól. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, a do tego celu najlepiej wykorzystać mikser. Dzięki niemu będziemy mieli absolutną pewność, że ciasto jest odpowiednio wymieszane i spulchnione. W taki sposób przygotowuje się tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto na naleśniki z bananami przygotowuje się w sposób bardzo podobny, aczkolwiek do powstałej masy trzeba również dodać odpowiednio rozdrobnione banany. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy wolą niewielkie kawałeczki banana, choć preferuje się owoc w formie delikatnej papki. Do uzyskania takiej konsystencji najlepiej wykorzystać zwykły widelec. Przygotowane w ten sposób banany należy dodać do ciasta, a następnie usmażyć na patelni. Tego rodzaju naleśniki są świetną alternatywą dla klasycznej wersji. Pyszny posmak bananowy sprawia, że danie jest wyjątkowo i ma szansę zachwycić nawet największych niejadków.
Inne możliwości
Naleśniki to idealna baza do treściwego posiłku. Sporym uznaniem cieszą się naleśniki z dodatkiem szpinaku z serem feta oraz czosnkiem. Przygotowanie ciasta jest identyczne. Różni się tylko dodatek. Bardzo często można spotkać się także z naleśnikami w wersji mięsnej.