Pieczarki jako surówka

Wykorzystywanie wielu produktów jest przeróżne: marchewkę można ugotować w zupie, zetrzeć na tarce do surówki czy też upiec z niej ciasto. Podobnym produktem są pieczarki, które często pojawiają się na zapiekankach czy jako panierowana i smażona przekąska. Co jeszcze można z nich przygotować? Smaczna surówka z pieczarek sprawdzi się jako znakomita, smaczna przystawka podczas przyjęcia.

Idealna na przyjęcia

Pieczarki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów, które kupić można przez cały rok w większości warzywniaków i sklepów spożywczych. Wpływ na to ma ich hodowla – w porównaniu do innych nie potrzebują leśnego podłoża, rosną bowiem na podłożu sporządzonym z materiału pochodzenia organicznego – najczęściej jest to słoma – i dodatków azotowych poddanych procesom fermentacji, a następnie pasteryzacji. Pieczarki hodować można we własnym domu czy ogrodzie.

Co takiego mają w sobie pieczarki, że tak chętnie wykorzystywane są w kuchni? Są produktem niskokalorycznym – w 90-95% składają się bowiem z wody – mają przy tym około 3 gramy białka na 100 gram, zawierają dużo witamin z grupy B (mają jej więcej niż niektóre warzywa), jak także związki bioaktywne: lektyny i tyrozynazy. Kiedyś sądzono, że są one bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak kolejne badania dowodzą, że warto na stałe wprowadzić je do diety.

Jednym ze sposobów na pieczarki jest przygotowanie z nich sosu, który może posłużyć jako sos do makaronu lub też do gołąbków. Znaleźć można je w gotowych mieszankach warzyw do usmażenia na patelni. Stanowią nieodzowny element domowych zapiekanek, na których współgrają z roztopionym serem, a coraz częściej stają się też głównym składnikiem sałatek, jak na przykład w tej surówce zaprezentowanej w przepisie poniżej. Co więcej – pieczarki można spożywać na surowo, choć jest to raczej rzadko spotykane przy stole.

Poza przyjęciamisurówka z pieczarek sprawdzi się również jako dodatek do obiadu – bardzo dobrze komponuje się bowiem z mięsem mielonym i ziemniakami. Szukając na nie pomysłu, warto sięgnąć po ten zaprezentowany poniżej.

Składniki:

– 7 pieczarek
– garść pietruszki zielonej
– 1 łyżeczka octu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka oleju
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę drobno posiekać.
Pieczarki polać octem,sokiem z cytryny, olejem, przyprawić według uznania do smaku solą i pieprzem.
Posypać pietruszką. Wymieszać.

Surówkę można również z pomocą pietruszki przyozdobić.