Wege obiad, gdy brakuje czasu
Weganizm i wegetarianizm staje się świadomym wyborem coraz większej liczby osób. W diecie pozbawionej mięsa także są w stanie przygotować pożywne, proteinowe, tylko co, jeżeli nie ma na to tyle czasu? Albo też brakuje pomysłu, jak przygotować wege obiad na szybko? W tym przypadku sprawdzi się soczewica, z której wyczarować można smaczny duet z warzywami..
Białko i witaminy
W pędzie dnia codziennego wielu osobom zależy na przygotowaniu szybkich posiłków. Dotyczy to również obiadów i to nieważne, czy obiad będzie bezmięsny, cz z jego dodatkiem – je również można przygotować w kilka chwil i przy tym dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jako wege obiad na szybko wybrać można z wielu produktów przeznaczonych dla osób na diecie bezmięsnej. Poniżej zaprezentowano właśnie jeden z przepisów.
Szybkość poniższej receptury dotyczy przede wszystkim użycia w niej czerwonej soczewicy – ta odmiana nie wymaga bowiem namaczania przez całą noc, wystarczy zaledwie piętnaście minut, by była odpowiednia miękka i można było połączyć ją z pozostałymi składniki.
Przez sporą ilość warzyw, jaka została tu wykorzystana, można cieszyć się nie tylko szybkim obiadem – jego przygotowanie to zaledwie kilkanaście minut – ale i dostarczeniem organizmowi tego, co dla niego najlepsze.
Składniki na 2 porcje:
– 1 cebula
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– ½ czerwonej papryki
– 1 mała cukinia
– ½ marchewki
– 1 ząbek czosnku
– około ¾ passaty pomidorowej
– 1 łyżka oliwy
– przyprawy: kminek, słodka papryka, curry, sól, pieprz czarny
– opcjonalnie: tofu, świeża bazylia
Wykonanie
W rondelku zagotować wodę. Soczewicę umieścić na sicie i dobrze przepłukać. Dodać do gotującej się wody, lekko posolić. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojoną w kostkę marchew. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut (tak, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana).
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy: kminek, curry, szczyptę soli i słodką paprykę paprykę. Wymieszać i podsmażać przez około minutę. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażać warzywa przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć na małym ogniu przez około pół minuty. Soczewicę z marchewką odcedzić, wrzucić na patelnię, dodać passatę pomidorową i doprawić całość do smaku wedle uznania. Wymieszać. Dusić razem przez chwilę. Można podać jako samodzielne danie lub dodać tofu – wtedy obiad będzie jeszcze bardziej sycący.
Udekorować je listkami świeżej bazylii.