Jak się robi kisiel? Domowe przepisy na proste i smaczne słodkości

Słodkie przysmaki przygotowywane w domu są nie tylko znacznie smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Przyrządzając ciasta, ciasteczka, słodkie desery czy lody w domu mamy pewność, że do ich przygotowania użyto jedynie dobrych jakościowo, zdrowych składników. Wśród szybkich, tanich i wyjątkowo pysznych słodkości warto wyróżnić kisiel – deser, który od lat raczej kupuje się w formie “instant”, a którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Jak się robi kisiel?

Jeśli zastanawiasz się, jak się robi kisiel w warunkach domowych – jest to wyjątkowo proste! Potrzebujesz jedynie odrobiny wody, wybrane owoce (np. jagody, truskawki, wiśnie lub czereśnie), mąkę ziemniaczaną i kilka łyżeczek cukru. W niewielkim rondelku zagotuj wodę i dodaj wybrane owoce. Pamiętaj, że owoce powinny być pozbawione liści, twardych części i pestek. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania zawiesistej masy. Następnie mąkę ziemniaczaną (1 łyżkę na każdą szklankę wody, którą użyłeś do przygotowania kisielu) rozprowadź w odrobinie zimnej wody i dodaj do rondelka. Gotuj chwilę szybko mieszając, a następnie odstaw z palnika do wystudzenia.

Jakie owoce wykorzystać do przygotowania kisielu?

  • Truskawki – są świetnym źródłem witaminy C, która jest niezwykle ważna w procesie budowania odporności. Truskawki polecane są osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi, ze względu na swój zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Jagody – to doskonałe źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Jagody wykazują działanie antynowotworowe i odmładzające. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Z powodu swojej wysokiej zawartości witamin i minerałów świetnie sprawdzą się w diecie niskokalorycznej.
  • Czereśnie – polecane są osobom, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomagają w walce z artretyzmem, obniżają poziom cholesterolu i pomagają unormować ciśnienie krwi. Są prawdziwym panaceum na choroby sercowo-naczyniowe, a ze względu na wysoką zawartość jodu wspomagają także pracę tarczycy.
  • Agrest – zawiera dużą dawkę witaminy C oraz witaminę E, zwaną również witaminą młodości. Agrest zbawiennie działa na skórę, poprawia jej jędrność i opóźnia procesy starzenia się skóry. Wysoka zawartość luteiny wspiera wzrok. Dodatkowo owoce agrestu usprawniają procesy trawienne – polecane są osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia.
  • Wiśnie – zawierają dużą ilość antyoksydantów, mają działanie odmładzające i antynowotworowe. Wiśnie to także świetne źródło błonnika uprawniającego pracę układu pokarmowego oraz witamin – w szczególności witaminy C, która bierze udział w procesie budowania odporności i wspiera pracę układu kostnego.