Jak przygotować domowe ciasto na burrito?
Burrito jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, które zyskuje uznanie również w Polsce. Żeby je przygotować, możesz użyć gotowych tortilli, które kupisz w niemal każdym supermarkecie, albo przygotować własne ciasto na burrito, które z pewnością będzie smakowało dużo lepiej. Jak przygotować pszenne tortille w domu?
Ciasto na burrito – podstawa kuchni meksykańskiej
Te meksykańskie placki to rodzaj pieczywa, które smażymy bardzo podobnie do naleśników. Świetnie sprawdzą się one do przygotowania różnego rodzaju wrapów, czy burrito. Tortille uwielbiają dzieci, które często zajadają się pysznymi i zdrowymi wrapami z kurczakiem. Jest to składnik, który możemy wykorzystać do wielu różnych potraw, dzięki czemu zasmakują one każdemu. Spróbuj zrobić swoje własne pszenne tortille w domu!
Potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
1 szklanka bardzo ciepłej/gorącej wody
Jak zrobić domowe tortille?
Przygotuj mikser, do którego wlejesz wodę i olej. Następnie dodaj mąkę oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki. Najlepiej sprawdzi się tutaj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Na końcu powinieneś mieć elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli chcesz, możesz też spróbować wyrobić je ręcznie. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą lub aluminiową i odłóż je na około 30 minut. Dzięki temu będzie je łatwiej wałkować.
Podziel ciasto na 16 równych części i ulep z nich kulki. Przykryj je folią lub ściereczką i poczekaj 15 minut. W ten sposób, nasze ciasto nie zacznie wysychać i łatwo będzie z nim później pracować. Po tym czasie, rozgrzej patelnię i zacznij wałkować kulki.
Upewnij się, że ciasto jest cienkie i elastyczne. Z takiej ilości składników, powinno wyjść 16 tortilli o średnicy około 20 centymetrów. Umieść placek na gorącej patelni bez tłuszczu i podsmaż je po obu stronach. Na plackach powinny pojawić się brązowe placki i bąble powietrza. Gotowe tortille układaj na talerzu i daj im wystygnąć. Warto położyć na nie wilgotny ręcznik, żeby nie wyschły. Jeśli nie zjemy ich od razu, warto zamknąć je w pojemnikach do żywności lub woreczkach strunowych.
Teraz wiesz już jak przygotować domowe tortille! Możesz je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się one w burrito lub w świeżych wrapach z kurczakiem. Takie tortille będą dużo smaczniejsze, niż te, które dostaniemy w supermarkecie. Co więcej, wykonanie ich samodzielnie wcale nie zajmuje dużo czasu!