Sałatka z kalafiora do obiadu – szybki przepis
Ta prosta sałatka jest szybka w przygotowaniu i świetnie nada się jako dodatek do obiadu! Przygotuj ją dla swojej rodziny, a będziesz mieć pewność, że poproszą Cię o dokładkę. To też świetny sposób na przemycenie odrobiny warzyw do diety dziecka. Ta pyszna sałatka z kalafiora do obiadu będzie hitem w Twoim domu! Jak ją przygotować?
Potrzebne składniki
½ główki dużego kalafiora
1 duży pomidor
½ puszki kukurydzy
Trochę szczypiorku
Sól i pieprz
Majonez (może być light)
Sałatka z kalafiora do obiadu – jak ją przygotować?
Zacznij od dokładnego umycie kalafiora i podzielenia go na mniejsze różyczki. Najlepiej będzie, jesli odetniesz twarde części. Wrzucamy kalafior do gotującej się wody i dodajemy szczyptę soli. Kalafior ugotuj tak, żeby nadal był lekko twardy. Jeśli wolisz, możesz ugotować go na miękko, ale twardawy będzie lepiej smakował w sałatce. Postaraj się go nie rozgotować.
Następnie, w mniejszym garnku ugotuj jajka na twardo. Ponownie, jeśli wolisz, możesz gotować je nieco krócej.
Umyj pomidory i pokrój je w kostkę. Możesz też pozbyć się gniazd nasiennych i soku, żeby sałatka była mniej wodnista. Odsącz też kukurydzę z wody z puszki. Dodaj pomidory i kukurydzę do miski i przemieszaj je razem.
Ugotowany kalafior odsącz i przestudź. Nie powinniśmy dodawać go gorącego, bo może ściąć jajka zawarte w majonezie i zrobić nieprzyjemnie grudki. Ostudzonego kalafiora dodajemy do reszty składników. Kroimy jajka i je również dodajemy. Możemy użyć do tego specjalnej krajalnicy do jajek, na przykład kółka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy majonez. Mieszamy całą sałatkę i możemy zaczynać jedzenie. Zamiast majonezu można też dodać do niej sos jogurtowy lub czosnkowy. Z pewnością da nam on inny, ciekawy smak. Smaczego!
Kalafior pod różnymi postaciami
Kalafior jest bardzo zdrowy, ze zwględu na to, że zawiera wiele potrzebnych nam witamin i soli mineralnych. Ma on też bardzo mało kalorii w stu gramach, dzięki czemu będzie świetną przekąską dla osób, które są na diecie. Możemy wykorzystać go w przeróżnych sałatkach, lub ugotować i jeść z samą solą. Co więcej, można przygotować z niego też spód do pizzy, czy kotleciki. Będzie to też świetne rozwiązanie dla wegetarian i wegan.
Do wielu dań z kalafiorem możemy też wykorzystać brokuły. Świetnie smakować będą też w podanej powyżej sałatce. Warto jednak pamiętać, że należy gotować je nieco dłużej i, że będą nieco twardsze. Dają one też inny smak, więc warto najpierw sprawdzić czy będzie nam on odpowiadał.